БДЖ иска поскъпване на билетите, обещава топли вагони през зимата
БДЖ иска поскъпване на билетите, обещава топли вагони през зимата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
БДЖ иска поскъпване на билетите, обещава топли вагони през зимата
67310
БДЖ иска поскъпване на билетите, обещава топли вагони през зимата
  • БДЖ иска поскъпване на билетите, обещава топли вагони през зимата

Средно с 5 на сто се очаква да се повиши цената на билетите на БДЖ до края на годината. В средата на декември в сила трябва да влезе и новото разписание на пътническите превози. Според ръководството на БДЖ тези промени ще възстановят редица влакове, които бяха спрени с настоящото разписание. Въпреки тежкото финансово положение на компанията, не се очакват съкращения на персонала. Намалението на броя на работещите ще става по естествен път, тоест чрез пенсиониране.

С 47 влака ще се увеличи подвижният състав на железниците до края на годината, а по план от ремонтните заводи и депа трябва да излязат 186 вагона, които да отговорят на нуждите на новото разписание на железниците. То трябва да влезе в сила от втората неделя на декември.

„Надяваме се с новия график да подобрим връзките между влаковете, броя им", каза заместник изпълнителният директор на Холдинг БДЖ Чавдар Трендафилов.

От БДЖ са подали искане до транспортното министерство за увеличение на цената на билетите средно с 5%, което отново се очаква да стане до края на годината. Тогава би трябвало да заработи и система за издаване на билети, която да обслужва пътниците. За отоплението във влаковете през зимата от БДЖ заявиха, че не очакват проблеми. От ръководството увериха, че се полагат всички усилия и са започнали подготовката за предстоящия зимен сезон, така че влаковете да бъдат оборудвани както трябва.

Междувременно започна кампания на БДЖ за комплексни проверки на безопасността, качеството на обслужване и редовното движение на влаковете. Тя ще продължи повече от месец и ще обхване над 100 места в страната.