Баро: „Еърбъс” страдаше от лошо управление
Баро: „Еърбъс” страдаше от лошо управление / netinfo

„Еърбъс” страдаше от лошо управление, белязано от съперничеството между Франция и Германия, заяви европейският комисар за транспорта Жак Баро, цитиран от АФП.

Вчера самолетостроителната компания обяви плана си за преструктуриране "Пауър 8", предвиждащ съкращаване на 10 000 работни места и продажба или затваряне на шест свои завода, предаде БТА.

"Плащаме за едно лошо управление. Предпочете се междуправителствено управление там, където наистина трябваше да се вярва на предприятието, и където не биваше да се гледа от каква националност е един или друг, а да се формира екип, основан на компетентността", заяви Жак Баро по „Юръп 1”. Според него френско-германското съперничество в „Еърбъс” не бива да подкопава бъдещето на компанията.

Междувременно, днес работниците в два от определените за продажба или закриване заводи на „Еърбъс” в Германия - в Лаупхайм и Варел - започнаха подготовка за действия на неподчинение, предаде ДПА.

Работещите във Варел не започнаха сутрешната смяна, като заявиха, че не стачкуват, а просто се борят за запазване на работните си места. Работниците от завода в Лаупхайм се събраха пред вратите на предприятието.

От влиятелния синдикат ИГ Метал обявиха, че няма да приемат затваряне на заводите и че въпросът все още не е приключен. ИГ Метал призова правителството да гарантира бъдещето на заводите.