Банков: Евентуалният купувач на „Кремиковци има едно задължение - да плати цената
Банков: Евентуалният купувач на „Кремиковци има едно задължение - да плати цената / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Банков: Евентуалният купувач на „Кремиковци" има едно задължение - да плати цената
39655
Банков: Евентуалният купувач на „Кремиковци" има едно задължение - да плати цената
Интервю на Кирил Вълчев със синдика на „Кремиковци“ Цветан Банков
  • Банков: Евентуалният купувач на „Кремиковци" има едно задължение - да плати цената
  • Интервю на Кирил Вълчев със синдика на „Кремиковци“ Цветан Банков

Бизнесът на металургичния комбинат „Кремиковци" не се продава, а само имуществото на дружеството в несъстоятелност, заяви в „Седмицата" по Дарик синдикът Цветан Банков. Той обясни, че не е задължително предприятие от бранша да закупи имотите, а може да е друг инвеститор. „Огледи са правени от Америка и Бразилия, през цяла Европа до Корея", категоричен бе Банков.

„Евентуалният купувач на „Кремиковци" има едно единствено задължение - да плати цената и има пълната свобода да разполага с имуществото както прецени за добре, както би му било най-изгодно. В същото време който и да дойде, това е огромна индустриална площадка, той ще трябва да се съобразява с регулаторните механизми и с механизмите и законите в тази страна. Но едно е сигурно, ако дадеш 150 или 200 млн. евро, ще стопанисваш по начин, по който да бъде ефективно за теб. При всички случаи няма да остане бездействаща, мъртва площ, там нещо ще се развие. Чисто технологично като се започне от металургични варианти да се стигне до жилищно строителство, всичко е възможно", каза Банков.

По думите му според градоустройствения план на София от миналата година земята, която е територията на „Кремиковци", е с многофункционално предназначение, което дава много широки възможности - от индустриално строителство и търговски площи до жилищно строителство

Цветан Банков бе категоричен, че когато комбинатът бъде продаден, работниците и служителите ще получат вземанията си приоритетно. Общо одобрените от съда задължения на комбината са 2 млрд. лева. За други 700 млн. лева все още се водят съдебни процедури.

Следващият търг за активите на „Кремиковци" е на 12 април. Началната тръжна цена е 316 млн. лева.

Цялото интервю на Кирил Вълчев със синдика на „Кремиковци" Цветан Банков чуйте в прикачения звуков файл