Банки подпомагат пострадали от ипотечната криза в САЩ
Банки подпомагат пострадали от ипотечната криза в САЩ / netinfo

Трите най-големи търговски банки в САЩ ще окажат помощ на инвестиционните компании, пострадали от разразилата се в страната криза в областта на ипотечните кредити.

"Ситигруп", "Банк ъф Америка" и "Джей Пи Морган Чейз" обявиха, че създават фонд, който ще изкупува от оказалите се в затруднение инвеститори издадените облигации, които са обезпечени с жилищни кредити, и други финансови инструменти. За тази цел според предварителни сведения те са готови да вложат около 80 до 100 млрд. долара.

Идеята за създаването на подобен фонд бе лансирана от американското министерство на финансите. Според замисъла на експертите от ведомството възможността за планомерна продажба на оказалите се неликвидни ипотечни облигации от страна на инвестиционните компании ще помогне да се избегне паниката в този икономически сегмент и рязкото нарастване на стойността на жилищните кредити и останалите видове заеми, пише БГНЕС, като се позовава на ИТАР-ТАСС.

Кризата на пазара на ипотечни кредити в САЩ възникна вследствие на това, че заемите за закупуване на жилище се отпускаха дори на онези американци, чиято финансова състоятелност и съответно възможността им да изплащат лихвите по кредитите предизвикваха големи съмнения. С такива кредити като залог бяха емитирани ипотечни облигации, изкупувани от банки и инвестиционни компании.

Заради кризата обаче тези финансови инструменти започнаха рязко да се обезценяват и от лятото инвестиционните фондове, притежаващи такива ценни книжа, започнаха да изпитват сериозни трудности при привличането на капитали.