Балканските страни с интерес към развитието на коридори 7 и 8
Балканските страни с интерес към развитието на коридори 7 и 8 / netinfo

В момента се водят много трудни, но динамични преговори с Турция за провеждане на втори оглед на потъналия кораб „Хера”. За съжаление времето се влошава, което означава, че експертизата, която искаме да направим, най-вероятно няма да се осъществи през тази година. Това съобщи министърът на транспорта Петър Мутафчиев по време на срещата на министрите на транспорта от страните членки на Централноевропейската инициатива. Срещата се провежда днес и утре в курорта „Слънчев ден” край Варна.

Министър Мутафчиев не коментира предстоящата продажба на БМФ с мотива, че това би било пряка намеса в работата на Агенцията по приватизация.

На срещата стана ясно, че много балкански държави са заинтересовани от развитието на транспортната инфраструктура по трансграничните коридори 7 и 8, които минават през България. Министърът на транспорта на Албания Сокол Олдаши заяви, че е в интерес на всички страни на Балканите модернизирането на трасето между пристанищата Вльора и Варна. Представителят на Словения каза, че негова държава ще поеме след по-малко от три месеца председателството на Европейския съюз и в нейната програма са заложени много проекти за изграждане и модернизиране на транспортна инфраструктура на Балканите.