Байчев: Не може да се говори, че изнасяме хубаво телешко за Европа
Байчев: Не може да се говори, че изнасяме хубаво телешко за Европа / netinfo

„Не може да се говори, че България изнася хубаво телешко месо за нашите западноевропейски съседки”, заяви директорът на НВМС д-р Жеко Байчев. Той уточни, че произведеното месо от началото на годината до сега е около 13 хиляди тона, от което 9 хиляди тона вече е изнесено. Междувременно е изнесено и 16 тона свинско месо, като в случая става въпрос не за българска продукция, а за реекспорт - уточни д-р Байчев. Той припомни, че до началото на месец август страната ни имаше забрана за търговия със свежо свинско месо.

Изнесените данни от НВМС сочат още, че България е внесла 6953 тона сухи кондензирани млека, които представляват около 0, 7% от производството на прясно мляко. „Факт е обаче, че при проверката на търговската мрежа бяха засечени нарушения” – коментира д-р Жеко Байчев.

Проверени са били 193 фирми за производство на млечни продукти, като в 5 от тях е установено използването на кондензирано мляко, без това да е вписано в технологичните документации. При 10 от предприятията използването на добавки не е отразено върху етикетите. При местните продукти също са констатирани нарушения – съобщи д-р Байчев. По думите му в 4 от проверените фирми е установено завишено използване на добавки.

В търговската мрежа са били проверени общо 2063 обекта с направление животински произход. Връчени са били 311 предписания, 105 акта, издадени са 6 разпореждания за унищожаване на храни и 2 за затваряне на предприятия. „Проведените проверки са рутинни , но те ще се състоят на всеки 2 месеца” – бе категоричен директорът на НВМС.