Австралия ратифицира Протокола от Киото
Австралия ратифицира Протокола от Киото / снимка: БГНЕС

Новото правителство на Австралия ратифицира Протокола от Киото, с който се ограничава количеството на изпусканите в атмосферата газове с парников ефект, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС. Австралийският премиер Кевин Ръд, който днес встъпва в длъжност, заяви, че "това е първото решение, прието от новото правителство".

По-рано Австралия отказваше да ратифицира Протокола от Киото към Рамковата конвенция на ООН за климатичните промени под предлог, че това ще има отрицателни последствия за икономиката на страната, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Междувременно днес на индонезийския остров Бали започна международна конференция на ООН за климатичните промени, която ще продължи до 14 декември, предаде ДПА.

Повече от 180 държави ще обсъждат нов договор за борба с климатичните промени, който трябва да наследи Протокола от Киото.

Основна тема на конференцията ще бъде намаляването на емисиите въглероден диоксид, както и ограничаване на обезлесяването, отбелязва ДПА.

Протоколът от Киото задължава 36 страни да намалят вредните емисии до 2012 година. САЩ обаче не са го ратифицирали, а Китай, като развиваща се страна, не е обвързана с ограниченията, отбелязва агенцията.

САЩ и Китай са страните с най-голям обем излъчвани емисии въглероден дикосид в света.