Атанас Кънчев обеща разкриване на нередностите по САПАРД
Атанас Кънчев обеща разкриване на нередностите по САПАРД / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Разкриване на всички нередности по САПАРД, засилен контрол и по-добра комуникация с Министерството на земеделието и с Брюксел. Това ще бъдат основните приоритети в работата на новия изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие” Атанас Кънчев, каза самият той. Управителният съвет на ведомството късно снощи съобщи, че приема оставката на досегашния шеф Димитър Тадаръков и отстранява Владимир Карамишев от поста му на заместник във фонда. На мястото на Карамишев ще бъде Чарлина Вичева, представител в Специалния комитет по селско стопанство в Брюксел.

Атанас Кънчев обеща най-късно до 10 юли да бъде готов планът за действие за деблокиране на парите по предприсъединителната програма. Министърът на земеделието Валери Цветанов заяви, че Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ разследва осем проекта по САПАРД, не е изключено обаче да се появят и нови проекти с извършени нарушения. 276 млн. лв. са общо замразените средства по предприсъединителната програма, а само 26 на сто от всички пари по САПАРД са изплатени, допълни Цветанов. „Това е една от успешните програми в страната. Същевременно искам да ви кажа, че ситуацията е така да се каже доста сложна, тежка и отговорна в момента. По същество не е станало нещо драматично”, каза земеделският министър.

Цветанов съобщи, че в момента няма как земеделските стопани да бъдат компенсирани, след като преди дни Брюксел ни препоръча да спрем и националните доплащания към фермерите. Владимир Карамишев бил отстранен, защото осем години е отговарял за средствата по САПАРД, които сега са спрени. На въпрос на Дарик дали ще сезира прокуратурата и ще поиска ли Карамишев да бъде разследван, Цветанов отговори: „Ще го направя, когато имам достатъчно доказателства за това”.

Като мотиви за избора на Атанас Кънчев Цветанов изтъкна добрата му комуникация с Европейската комисия. Самият Кънчев веднага прояви чувство за екипност: „Мисля, че екипът е Валери Цветанов – Атанас Кънчев, така че екипът ще си тръгне заедно, ако не се справи”.