Атака поиска възраждане на Кремиковци
Атака поиска възраждане на Кремиковци / снимка: Sofia Photo Agency
Атака поиска възраждане на Кремиковци
70812
Атака поиска възраждане на Кремиковци
  • Атака поиска възраждане на Кремиковци

Да се възстанови заводът за леене на стомана „Кремиковци", предложиха от партия Атака, като внесоха проекта за решение по темата в парламента. Националистите заявиха, че с възраждането на производството в „Кремиковци" ще се допринесе за увеличаването на брутния вътрешен продукт и ще се осигурят повече работни места.

"Българска стомана се е леела и се е продавала в Европа, не само в страните от така наречения Източен блок, но включително и в Япония и други държави в Азия", каза депутатът от Атака Николай Александров. По думите му приватизацията, осъществена от правителството на Иван Костов, е ликвидирала завода. "Самите приватизатори представляват груби крадци и заводът е символ на това", допълни Александров. Според цитирани от него данни една от фирмите приватизатори - "Финметалс", дължи на агенцията за приватизация 398 млн. лв., а по-късно комбинатът е бил продаден за 316 млн. лв. на 27-годишен мъж, без история на приходите и без да се знае какво ще се прави със завода.

Затова от Атака представиха пред парламента проекторешение с цел възстановяване на дейността на завода.

От БСП обаче обясниха, че парламентът няма правомощия да задължи изпълнителната власт за подобни решения, а друга пречка е фактът, че този завод е собственост на частно лице.

Депутатът от Коалиция за България Румен Гечев се съгласи, че преди години заводът е играл безспорна роля и това личи от дела му в БВП и заетите в него между 15 и 20 000 души, а индиректно 40 000 - 50 000 души. "От друга страна обаче, не е работа на българския парламент да взема решения вместо изпълнителната власт", каза народният представител.

Той допълни, че няма как да бъде задължена изпълнителната власт да заделя бюджетни или заемни средства за възстановяването на "Кремиковци", тъй като ако изпълнителната власт вземе такова решение и представи такива варианти на парламента, трябва да бъдат дадени конкретни разчети, за да бъдат подкрепени евентуални решения на правителството.

Депутатите отложиха дебатите за възраждането на Кремиковци. Народните представители ще изкачат и становището на икономическата комисия в парламента за това с какви начини и финансови инструменти може да се възстанови работа на завода за леене на стомана в "Кремиковци".

Народните представители включиха като втора точка в дневния си ред предложението на президента Росен Плевнелиев за провеждане на референдум заедно с евроизборите в края на месец май.

По предложение на ГЕРБ темата с допитването влезе извънредно в дневния ред на депутатите.

Президентът Росен Плевнелиев предложи на Народното събрание да вземе решение за произвеждането на национален референдум по въпроси, свързани с мажоритарния избор на част от народните представители, задължителното и електронното гласуване. Държавният глава направи предложението си в края на януари. Президентът поиска допитването да бъде направено заедно с предстоящите през май избори за членове на Европейския парламент, за да бъдат спестени средства.