Арева и Мицубиши ще строят втората ядрена централа в Турция
Арева и Мицубиши ще строят втората ядрена централа в Турция / снимка: Reuters

Френската ядрена компания Арева и японската Мицубиши хеви индъстрис (MHI) ще построят втората ядрена централа в Турция, съобщи японският вестник „Никей”, позовавайки се на интервю с турския премиер.

Министър-председателите на Турция и Япония Реджеп Ердоган и Шиндзо Абе подписаха днес в Анкара междуправителствен договор за изграждането от френско-японски консорциум на втората ядрена централа в Турция, което ще струва 22 млрд. долара (над 16 млрд. евро).

В изявление пред медиите Ердоган приветства подписването на документа, което представлява „много важна крачка по пътя към „стратегическо партньорство” между двете страни. Той отново подчерта доверието си в японската ядрена технология, независимо от инцидента в АЕЦ „Фукушима” през 2011 г. „Ние взехме това решение въпреки инцидента. Това, което стана във Фукушима, разтревожи всички ни, но това са неща, които могат да се случат. Сега вече се прилагат по-ефикасни мерки, свързани с новите технологии”, посочи Ердоган.

Японският му колега заяви, че неговата страна си е взела поуки от тежкия инцидент и ще работи за укрепването на нормите за ядрена безопасност на най-високо равнище.

Стойността на споразумението се оценява от изданието на 2 трлн. йени (15,6 млрд. евро). Икономическото издание уточнява, че турските власти ще решат да се доверят на японското ноу-хау от гледна точка на устойчивост на земетресения и на технологията на френската Арева, допълва БГНЕС.

За строежа на втората ядрена централа в страната консорциумът Арева/MHI се конкурираше с китайската компания Чайна Гуандон нюклиър пауър холдинг. Проектът предвижда строежа на четири реактора в град Синоп, на брега на Черно море. MHI и Арева предлагат реактора със средна мощност Атмеа-1 (1100 мегавата), създаден от съвместното им дружество със същото име. Това ще бъде първата поръчка за този тип реактор.

Работата ще започне през 2017 г., а първите реактори ще заработят през 2023 г. Турция обяви намерението си да започне строежа на три ядрени централи до пет години, за да намали зависимостта си от внасяната от чужбина енергия, главно от Русия и Иран. През 2010 г. Анкара сключи споразумение с Русия за строежа на първа ядрена централа в Акую.