ArcelorMittal се готви да придобие China Oriental Group
ArcelorMittal се готви да придобие China Oriental Group / netinfo

Най-големият в света стоманодобивен концерн ArcelorMittal, който е под контрола на индийския магнат Лакшми Митал се готви да придобие китайския производител на стомана China Oriental Group. Ако сделката получи одобрението на антимонополните органи на Китай, то ArcelorMittal ще стане първата западна компания, контролираща производството на стомана в тази страна, пише РБК daily.

Концернът води преговори с акционерите на China Oriental Group за увеличение на пакета акции. Сега ArcelorMittal държи 28% от книжата на китайската компания. Въпреки, че според информация на агенция Reuters, ArcelorMittal вече е увеличил дела си в China Oriental Group до 73%, и сега в момента собствеността му се оценява на около 1,7 млрд. долара.

China Oriental, която се намира в Източен Китай, произведе през миналата година 3,75 млн. стомана. ArcelorMittal придоби 28 на сто от акциите й в началото на ноември за 647 млн. долара. През миналата година АrcelorMittal е произвела около 110 млн. тона стомана, което представлява 1/10 от световното производство. През 2012 г. заводите на ArcelorMittal, които се намират в 27 държави планират да произведат около 130 млн. тона стомана.