АЯР одобри площадката в Белене за строежа на АЕЦ
АЯР одобри площадката в Белене за строежа на АЕЦ / netinfo

Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) одобри избраната от НЕК площадка "Белене" за изграждане на втора атомна централа. Това съобщи председателят на агенцията Цочев. 16 месеца преди одобряването е извършена задълбочена оценка от експертите на регулатора на цялата документация, свързана с избора на площадката. В оценката са включени чуждестранни и български експертни организации, както и научни институти.

Изборът на площадката е направен в съответствие с действащото законодателство в областта на безопасното използване на ядрената енергия и йонизиращите лъчения, каза Сергей Цочев. Не са констатирани условия или фактори, изключващи разполагането на ядрена централа на избраната площадка. Предварителният отчет за анализ на безопасността обосновава възможността за изграждане и последваща безопасна експлоатация на ядрена централа на избраната площадка, съобщиха от АЯР.

Следваща стъпка от процеса на лицензиране при изграждането на АЕЦ "Белене" е издаването на разрешение за проектиране. НЕК е падала заявление за такова разрешение в АЯР през октомври 2005 година, като цялата документация, включително и допълнително поисканата от АЯР, е в процес на оценка.