АПИ е готова да се справи при тежка зимна обстановка
АПИ е готова да се справи при тежка зимна обстановка / снимка: Sofia Photo Agency, архив
АПИ е готова да се справи при тежка зимна обстановка
36530
АПИ е готова да се справи при тежка зимна обстановка
  • АПИ е готова да се справи при тежка зимна обстановка

От Агенция „Пътна инфраструктура" изразиха готовност да се справят с евентуална тежка зимна обстановка в страната. Зимното почистване по републиканската пътна мрежа се осъществява от 1500 машини, които се контролират с GPS-система, съобщи председателят на Управителния съвет на пътната агенция Божидар Йотов.

Има свикан Кризисен щаб за работа през зимния сезон. Служители на областните пътни управления вече дават денонощни дежурства. Шофьорите могат да получат информация за актуалната пътна обстановка в страна по всяко време на 0700-130-20. На този номер гражданите могат и д подадат сигхнал за критична ситуация на пътя. В реално време информацията се качва и на сайта на пътната агенция.

На този етап GPS-ите на машините за почистване се контролират от областните пътни управления в страната, а след март 2011 г. това ще става и в ситуационния център в пътната агенция. Центърът поддържа денонощна връзка с МВР и тел. 112, обясни председателят на Управителния съвет на пътната агенция Божидар Йотов.

"Имаме база данни на всичките машини, които работят в областните пътни управления, които са над 1500 за републиканската пътна мрежа. Между 70 и 100 машини са в пътно управление в зависимост от километрите пътища, на които то е стопанин съответно. Не могат да чистят на друго място, защото нашата база данни веднага ги хваща, ако те се предлагат на други места", каза Йотов.

21 са подписаните до момента четиригодишни договори за текущ ремонт и зимно почистване на републиканската пътна мрежа. Божидар Йотов уточни, че сключени договори все още няма с Бургас, Габрово, Добрич, Ловеч, Плевен, Сливен, София, Шумен и Пловдив. За да се осигури почистването през зимните месеци в тези градове, са удължени старите договори. Срокът за сключване на новите договори за 4-годишен период е до края на март догодина.