Работи се в посока новият активен летен сезон да започне от 1 юли. Това заяви пред NOVA министърът на туризма Николина Ангелкова.

„Работим в тази посока от 1 юли да започне активният летен сезон, което означава да можем да посрещаме и чуждестранни туристи. От 1 юни плажовете ще бъдат готови и подготвяме условия, за да се посрещнат български туристи. Ние призоваваме българските туристи и това е част от нашата политика – да насърчаваме вътрешния туризъм. Ще сме готови“, посочи тя.

"Абсолютно неизвестните по отношение на това как и кога можем да очакваме различните видове туристи са много. Непрекъснато водим разговори както с министри, така и с управители на големите туроператори. Имаме уверение, че ако се пътува в рамките на ЕС, да имаме възможност за чуждестранни туристи", заяви тя и поясни, че настоява за единни правила за пътуване в границите на Съюза.

Туристическият бранш се готви за сезон от 1 юли до 30 септември (ВИДЕО)

Според министър Ангелкова, страхът ще е един от основните елементи при планирането на бъдещо пътуване.

"Работата в сектор туризъм ще бъде нова, различна и няма да бъде такава, каквато я познавахме преди пандемията. Изключително важно за една дестинация е тя да бъде сигурна и да предлага такива мерки, които да гарантират здравната безопасност, и да вдъхват увереност. България е давана за пример за изключително бързите и навременно взетите мерки", добави Ангелкова.

Ангелкова кани българите на родното море от 1 юли

Тя поясни, че в сектора не всичко работи и няма как да се каже кой е по-малко или повече засегнат.

Заповедта за туристически пътувания в страната отпада на 13 май. В понеделник ще бъдат представени изготвените правила и изисквания за туризма.

"На 13 май отпада моята заповед за забрана на организирането на туристически пътувания и вече ще може да се пътува в страната. Готови са указанията ни за работа на местата за настаняване, плажове, СПА центрове и др. Изискванията максимално са съобразени с това да се гарантира здравето и живота на хората", допълни тя.

"Подготвили сме декларация за пътуване на собствен риск. Всеки турист, който идва в България, трябва да декларира, че е здрав. Когато пристига в страната и се установи, че има признаци на заразен, декларира, че здравната му осигуровка ще поеме разходите по лечението му, ако не - той трябва да си поеме разходите. С тази декларация искаме да предпазим бизнеса. Туристът така декларира, че е здрав и че ще спазва всички изисквания“, каза още министърът.
nova.bg