Анализатори: Скокът в цените на петрола не е временно явление
Анализатори: Скокът в цените на петрола не е временно явление / netinfo

През следващите 25 години в света ще се появи недостиг на петрол и на природен газ, се посочва в специален доклад, изготвен от Националния съвет по петрола по поръчка на американското правителство, съобщи ИТАР-ТАСС. Извадки от доклада, който е озаглавен"Горчивата истина за енергетиката", публикува Wallstreet Journal Europe ("Уолстрийт джърнъл Юръп").

Американските анализатори прогнозират значително нарастване на търсенето в света на енергоносители в резултат от по-нататъшното ускорено развитие на Китай и Индия, както и от увеличаването на потреблението на енергия в САЩ, пише БТА.

Изводът в доклада е, че сегашният скок на цените на петрола и енергоносителите като цяло не е временно явление, а реалност, която ще се запази и през следващите десетилетия.

"Горчивата истина е, че след 25 години петролът и природният газ, получавани от традиционните източници, ще удовлетворяват едва 50-60 процента от търсенето в света", се казва в документа. Според прогнозите в него към 2030 г. светът ще потребява 120 млн. барела петрол дневно срещу 84 млн. барела днес.

Докладът е първото признание от лидерите в петролната промишленост, че индустрията няма да е в състояние да посрещне световното търсене на енергоносители, ако не бъдат разработени алтернативни видове енергия.