Анализатори очакват обръщане на тренда на БФБ
Анализатори очакват обръщане на тренда на БФБ / netinfo

Българска фондова борса се стабилизира и може да се очаква обръщане на тренда след като чуждите инвеститори спряха да разпродават книжа. Това заяви за БТА Цветослав Цачев, ръководител на отдел "Анализи" на инвестиционния посредник "Елана Трейдинг".

От началото на 2008 година до средата на тази седмица индексите на борсата загубиха близо 30 процента от стойността си. В петък индексът Софикс се покачи с 6,19 на сто до 1402,76 пункта, а БГ40 скочи с рекордните 8,02 на сто до 423,55 пункта. Индексът BGTR30 се покачи с 5,20 на сто до 909.65 пункта повече от 24 януари. Индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BG REIT се покачи с 0,65 на сто в края на седмицата до 99,40 пункта.

Може да се каже, че до известна степен паниката на фондовите пазари се дължи на банката Societe Generale, която понесе загуби от 5 млрд. евро заради 31-годишния си брокер Жером Кервиел, търгувал неправомерно с фючърси, свързани с европейските борсови индекси, посочи Цачев. Действията на брокера са предизвикали реакции и на други банки и борсовите индекси в Европа тръгнаха надолу.

Българските инвеститори взеха превес на нашата борса и качиха индексите, смята Цочев. 90 процента от ръста на цените на компаниите в петък идва само от покупки и това е много позитивен знак, добави той.

Другата седмица започват да излизат неконсолидираните годишни отчети на компаниите и тогава ще се види, че в тях няма причина за падането на борсовите цени, допълни анализаторът на "Елана Трейдинг".

Цачев даде пример с Монбат АД-София. Печалбата на това дружество за миналата година възлиза на 19,426 млн. лв. или със 119,5 на сто повече в сравнение с 2006 г., както съобщи борсата. Реализираната печалба на "Монбат" за декември 2007 г. е 1,994 млн. лева, което представлява ръст от 82,6 на сто на годишна база, отчита компанията.