Анализатор очаква обръщане на инвеститорите към долара
Анализатор очаква обръщане на инвеститорите към долара / netinfo

Цената на петрола се срина с близо 4 долара в азиатската търговия. Според анализатори от френската банка Сосиете женерал, цитирани от Франс прес, кризата на финансовия сектор е съживила опасенията от глобален риск и има пряко отражение върху цените на петрола и суровините. Борсите в САЩ и Азия отбелязват спад заради страха от стабилността на финансовата система зад океана. Най-лошото предстои, коментира кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг. Съотношението евро-долар се движи в диапазона 1,4242- 1,4256.

Доларът може да достигне нови върхове спрямо еврото, казва в интервю за Блумбърг валутният стратег в „Банк ъф Ню Йорк Мелън Корп.” Майкъл Уолфолк. Според него щатската валута си възвръща статута на убежище в очите на инвеститорите. По думите на Уолфолк те трябва да направят разлика между доверието в икономиката на САЩ и доверието във валутата им.

Щетите от кризата на Уолстрийт може да дадат повод на ФЕД до промени политиката си още веднъж да свали лихвите на заседанието си тази седмица, коментират икономисти. След банкрута на Lehman Brothers вниманието привлече AIG, чиито акции се понижиха с над 53 на сто заради опасения, че няма да може да събере нужния капитал за покриване на загубите, свързани с ипотеките.

Междувременно тази сутрин стана ясно, че две рейтингови агенции – Standard&Poor’s и Moody’s, са понижили кредитния рейтинг на AIG. На фона на кризата цената на петрола пада. Лекият суров петрол се търгува за 91,93 долара за барел, което е спед с близо 4 процента. Цената на сорта Брент падна до ниво от 88,75 долара за барел.