Американски представители лобират за безвизови пътувания на българи
Американски представители лобират за безвизови пътувания на българи / cнимкa: Sofia Photo Agency
Представители на Американския еврейски комитет лобират пред различни институции в САЩ за това България да стане част от програмата за безвизови пътувания. Това стана ясно след среща снощи в Ню Йорк на премиера Сергей Станишев с Дейвид Харис, изпълнителен директор на комитета.

Харис е споделил мнението на българския премиер, че страните не трябва да бъдат третирани по различен начин по отношение на визите. България ще измине пътя за влизането в програмата за безвизови пътувания, за да изпълни изискванията на САЩ, е заявил премиерът. Той е посочил, че е голяма стъпка напред в тази посока подписването днес на междинното споразумение по програмата за безвизови пътувания.

Сергей Станишев е уверил Харис, че лично следи отблизо казуса по реституцията на еврйските имоти у нас и се работи по съответните процедури в сътрудничество с организацията „Шалом”. Премиерът е благодарил на комитета за подкрепата по различни случаи и специално за този с българските медици в Либия. Дейвид Харис е изразил специален интерес към тяхната адаптация след прибирането им у дома.

Екип на Американския еврейски комитет планира да снима документален филм за спасяването на българските евреи, е станало ясно още по време на срещата.

Днес във Вашингтон министърът на външните работи Ивайло Калфин ще сложи подписа си под междинното споразумение за безвизови пътувания със САЩ. То е стъпка към включването на България в програмата, която е в сила за няколко държави в света. Програмата е създадена през 1986 година и дава право на 90-дневен безвизов престой в САЩ с цел туризъм или бизнес на граждани на 27 страни. Сред тях са Франция, Швейцария, Холандия, Германия, Великобритания, Нова Зеландия.

В програма на премиера Сергей Станишев днес в столицата на САЩ е предвидена публична лекция в Международния център „Удроу Уилсън”, посветена на устойчивата роля на Балканите и Черноморския регион в системата на трансатлантическата сигурност. По-късно министър-председателят ще разговаря с Майкъл Чертоф, секретар по вътрешна сигурност на САЩ.

В ранния следобед при пълен военен церемониал българският министър-председател ще положи венец на паметника на незнайния воин в гробището „Арлингтън”, където е погребан и президентът Джон Кенеди. В чест на премиера ще прозвучат 19 топовни салюта.