Алексeй Милер: Петролът ще стигне 250 долара за барел
Алексeй Милер: Петролът ще стигне 250 долара за барел / снимка: БГНЕС

Президентът на руския газов гигант "Газпром" Алексей Милер, заяви в Довил, Западна Франция, че цената на един барел петрол ще достигне 250 долара без обаче да уточни кога, предадоха Франс прес и БТА.

"Днес ние сме свидетели на критично повишение на цените на въглеводородите. Сега цената ще достигне безпрецедентно равнище. Перспективата ще бъде 250 долара за барел", заяви Милер на пресконференция на среща на бизнесмени на Европейския бизнесконгрес. "Надпреварата за (този) ресурс ще се засили", допълни Милер.

Президентът на „Газпром” посочи, че върху петролните пазари в момента сериозно влияние оказват спекулативните операции, но подчерта, че това влияние не е определящо.

Милер допълни, че „Газпром” продава на Европа в момента синьо гориво при цена от 410 долара за 1000 куб. метра, а не както е обявил преди време - 400 долара.

През март Милер съобщи, че руският газ вероятно ще достигне цена от 400 долара за 1000 куб. м през 2008 година. Цената на природния газ е индексирана с цената на петрола, припомня Франс прес.