Актуализират Бюджет 2014
Актуализират Бюджет 2014 / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николава
Чобанов за бюджета на НЗОК
73837
Чобанов за бюджета на НЗОК
Чобанов за дълга и казуса КТБ
  • Чобанов за бюджета на НЗОК
  • Чобанов за дълга и казуса КТБ

2,7% от брутния вътрешен продукт ще бъде дефицитът в актуализирания бюджет, предложен от кабинета. Това съобщи финансовият министър Петър Чобанов след правителственото заседание. Увеличението на дефицита в държавния бюджет ще е със 725 млн. лева или 0,9 на сто от БВП.

225 млн. лева ще отидат за здравната каса, каза Чобанов, а останалите са намаления на разходи. Това означава, че ще бъде актуализиран и бюджетът на НЗОК.

Други 500 млн. лева ще бъдат намалени от приходната част от бюджета, като намалението ще е заради по-ниските постъпления от ДДС от внос. Според Чобанов, ако правителството е щяло да продължи да работи, е нямало да прави актуализация на бюджета, но по този начин се осигурява по-голяма гъвкавост за следващите правителства.

По повод на актуализацията на бюджета на здравната каса Чобанов посочи: "Ние няма как да си играем с това напрежение. Ние отправяме нашето послание "Бъдете дисциплинирани", но не си играем с живота на хората. Затова този допълнителен ресурс, който отделяме - 225 млн. лв., е в основни две направления: 200 млн. за болнична помощ, където са най-големите проблеми и най-голямото напрежение и най-съществената част от проблема, а останалите 25 млн. лв. са за осигуряването на лечението на онкоболните, което също е много чувствителна тема, която трябва да се адресира и там трябва да се помогне".

Това са основните две направления, в които управляващите дават ресурс с препоръката да се предприемат дисциплиниращи мерки, тъй като по думите на финансовия министър не може да продължава непрекъснато увеличаването на ресурса, а срещу него да не стои отговорна реакция.

Чобанов потвърди, че ако се стигне до специален закон за КТБ, в него ще бъде записано да се направят ревизии на физическите и юридическите лица с депозити над 100 000 евро, защото източникът на доходите трябва да бъде доказан.

С 3,4 млрд. лева ще бъде увеличен таванът на дълга в бюджета, което означава, че новият таван ще бъде 21,4 млрд. лева. Чобанов бе категоричен, че това се налага заради казуса с Корпоративна търговска банка. Има и допълнителна възможност за 2 млрд. лева държавна гаранция за Фонда за гарантиране на влоговете. Самият фонд също ще може да емитира дълг.

Тези ресурси може и да не бъдат използвани, смята Чобанов, като припомни, че в момента има достатъчно пари във фискалния резерв. При различните варианти за разрешаването на казуса с Корпоративна търговска банка са за публичен ресурс е между 1,5 млрд. - 2 млрд. лева, допълни Чобанов.

"Това, което правим, е да дадем възможност за подобни емисии. Разбира се, първоначално би могло да бъде подкрепено подобно действие и от ликвидност, която е налична и във фискалния резерв. Той има доста голям размер - над 8 млрд., тоест има ликвидност. Така че тази ликвидност също в началото може да се използва като подкрепа, за да се намери добрият момент да се направи подобна емисия, да се коментира с пазара, да се види какви са нагласите и така нататък. Както видяхте външната емисия беше доста успешна точно защото беше намерен удобният момент за това. Така че този тип поведение продължава, въпросът е, че ликвидността е налице, но възможността също трябва да е налице, тъй като тази ликвидност като цяло към края на годината към края на годината е предвидена за други цели, за рефинансиране на текущия дълг за тази година, за рефинансиране на предварително определения бюджетен дефицит и да имаме пари да си финансираме емисията в началото на 2015 година, която падежира. Като цяло подготовка винаги има, комуникацията ни с банките е доста добра. Видяхте, че светкавично беше реализирана в предходния случай емисия и то за доста голям обем - 1.2 млрд., когато трябваше да се подкрепи като цяло с ликвидност банковата система и въз основа на договорената финансова помощ с Европейската комисия, така че тази комуникация продължава. Но на практика в момента осигуряваме буферите и ги показваме ясно и категорично, че те са налице", каза финансовият министър.

Актуализацията на бюджета ще бъде внесена в парламента, така че да може да бъде гласувана до края на седмицата.