Актуализираха бюджета на здравната каса на първо четене
Актуализираха бюджета на здравната каса на първо четене / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Шефката на НЗОК за актуализацията за бюджета
74067
Шефката на НЗОК за актуализацията за бюджета
Петър Кънев за разходите в здравеопазването
Нигяр Джафер за реформите в здравната система
  • Шефката на НЗОК за актуализацията за бюджета
  • Петър Кънев за разходите в здравеопазването
  • Нигяр Джафер за реформите в здравната система

Здравната каса ще бъде подпомогната с 225 млн. лева допълнително. Това записаха депутатите, като приеха на първо четене актуализацията на бюджета на касата. Според правителственото предложение 200 млн. лева от тях ще отидат за болнично лечение, а останалите 25 млн. лева - за онкоболните.

Актуализацията бе подкрепена от БСП, ДПС и ГЕРБ, като от 185 депутати в пленарната зала, само един - от Коалиция за България, се въздържа. От „Атака" не присъстваха в пленарната зала. Всички останали подкрепиха текстовете на първо четене, но заговориха за промени при второто гласуване на текстовете.

С ясното послание, че допълнителните 225 млн. лева няма да стигнат, а за да се решат проблемите в здравеопазването са нужни тежки реформи, депутатите подкрепиха актуализацията на бюджета на Здравната каса. И от ГЕРБ, и от БСП и ДПС изтъкнаха, че за състоянието на системата „невинни няма", но размениха реплики за това чия отговорност е по-голяма.

От Движението за права и свободи предложиха преразпределение на допълнителните пари за здраве, което да стабилизира системата до края на годината. Вместо 200 млн. лева да отидат за болници, от ДПС предлагат сумата да бъде намалена на 150 млн. лева, а останалите 50 млн. лева да отидат за извънболнично лечение и най-вече за лекарства, за да не се стигне до затваряне на аптеки.

Шефката на здравната каса: Допълнителните пари няма да стигнат

Шефът на Здравната каса д-р Румяна Тодорова бе категорична, че 225-те млн. лева няма да стигнат до края на годината и ще се наложи нова актуализация и влизане с дефицит в 2015-та година, но също настоя за вътрешно преразпределение на средствата.

"На харизан кон зъбите не се гледат, но това наистина дава глътка спокойствие за договорните партньори и за пациентите. В никакъв случай 225 млн. лв. не са достатъчни. Знаете, че се влезе с около 100 млн. лв. дефицит в 2014 година", каза Тодорова. Тя определи разпределението на средствата като странно на фона на говоренето, че болниците точат пари, в което са се употребявали думи като "крадци" и други. "Изведнъж цялата актуализирана сума се даде на болниците, което за мен е парадокс", коментира Тодорова.

Тя каза, че подкрепя предложението на ДПС за редакция на разпределението на средствата. "За мен е глупаво 25 млн. лв. за онкологични препарати. Какво значи? Онкологични препарати има и в болничната помощ, има и в извънболничната помощ и смея да твърдя, че в доболничната помощ не са никак евтини. Там е цялата таргетна терапия. Как да разпределим тези 25 млн.? И още по-интересно е как ще платим на аптеките точно за онкология, пък за другите неща...", коментира Тодорова. Тя е категорична, че трябва да се направи вътрешно преразпределение на средствата.

Първоначално от здравната каса бяха поискали актуализация с 328 млн. лева, но от финансовото министерство намериха само 225 млн. лева, като подчертаха, че се работи с разчети само до април, а и се очаква преизпълнение на събирането на здравни вноски с около 80 млн. лева.

Разходите в здравеопазването растат. Как се разпределят?

Депутатът от Коалиция за България Петър Кънев обърна внимание на недостига в системата и развитието на разходите по години.

През 2006 година здравната каса е платила 1.2 млн. хоспитализации, през 2013 година хоспитализациите са 2 млн. при намаляване на населението със 600 000 души, отчете народният представител. Той допълни, че през 2006 година средномесечно средствата за болниците са били 62 млн. лв., през 2009-а - 95 млн. лв., а през 2013-а - 110 млн. лв. При здравноосигурителните вноски през 2002 година от тях са събрани 540 млн. лв., а десет години по-късно 1.8 млрд. Държавните преводи в здравеопазването през 2002 година са били 180 млн. лв., а тази година се очаква те да достигнат 1 млрд. лв., каза Кънев. "За миналата година на 100 лева в здравеопазването 74 процента са били за лекарства и консумативи, 16 процента за извънболнична помощ, а 10 на сто - за болнични услуги. Само си задавам въпроса защо не съм видял аптекарите да стачкуват, а винаги бутат напред лекарите", каза още народният представител от КБ.

Предлагат политическо съгласие за реформи в здравеопазването

От своя страна д-р Нигяр Джафер от ДПС призова парламентарните сили в следващия парламент да се обединят по приоритети за реформи в здравеопазването, защото те ще бъдат болезнени.

"Трябва да се разделим с две заблуди. Първата заблуда е, че една единствена партия, колкото и силна да е тя, може да направи реформа. Втората заблуда е, че с някакви козметични промени, единични решения, които са технология, може да се проведе реформа. Някои живяха с тази заблуда една година. От години обаче българският пациент продължава да бъде най-добплащащият пациент в Европа, независимо че може да е здравно осигурен. Това демотивира тези, които не искат да се осигуряват", каза Джафер.

Изходът според нея и колегите й е в широко съгласие по общи позиции по важни моменти. По думите й общите позиции, изискващи общи стъпки, включват промяна на финансирането с усъвършенстване на здравноосигурителния модел, демонополизация на здравната каса; единна информационна система, електронно здравеопазване с всички му атрибути - електронна рецепта, електронно направление, електронна карта въз основа на електронно досие; спешна помощ; лекарствена политика.

Процедурни хватки в извънредното засадение за бюджетната актуализация

Процедурни хватки за малко да прекратят извънредното пленарно заседание на Народното събрание, но ГЕРБ и ДПС отново спасиха кворума в зала. От БСП поискаха след поредната депутатска почивка да се направи поименна проверка на народните представители в пленарната зала. След кратки обвинения в некоректно четене на правилника на Народното събрание, в крайна сметка заместник-председателят на парламента Мая Манолова направи поименна проверка. Социалистите напуснаха пленарната зала, а депутатите от Атака и днес не дойдоха на работа. Така народните представители на ГЕРБ и ДПС успяха да съберат необходимия кворум от народни представители в зала и заседанието продължава с разглеждането на актуализацията на републиканския бюджет.

В нея освен въпросните 225 млн. лева за Здравната каса, са включени намаляване на очакваните приходи с 500 млн. лева, което ще вдигне дефицитът ще стане 2,7 на сто от брутния вътрешен продукт. Правителството предлага и вдигане на тавана на дълга с 3,4 млрд. лева, с което той ще стане близо 21 млрд. лева. С част от парите трябва да се реши казусът с Корпоративна търговска банка. Именно заради дълга БСП е против актуализацията на републиканския бюджет. Според червените от актуализация няма нужда.

Заради поредно гласуване на ръба на правилника на Народното събрание, депутатите не приеха докато се обсъжда актуализацията на държавния бюджет, в пленарна зала да влязат шефовете на Агенция „Митници" Павел Тонев и на НАП Бойко Атанасов.

От ГЕРБ поискаха двамата да влязат зала по време на дебатите. След като стана ясно, че в зала има кворум, от БСП влязоха в пленарната зала и с гласовете си отхвърлиха предложението.