Ако се въведе такса „Мощност”, тя ще е и за трите EРП-та
Ако се въведе такса „Мощност”, тя ще е и за трите EРП-та / снимка, архив: Sofia Photo Agency
Ако се въведе такса „Мощност”, тя ще е и за трите EРП-та
27030
Ако се въведе такса „Мощност”, тя ще е и за трите EРП-та
  • Ако се въведе такса „Мощност”, тя ще е и за трите EРП-та

Ако се въведе такса „Мощност", тя трябва да се прилага и при трите
електроразпределителни дружества или изобщо да не се въвежда. Това коментира председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев по повод предложението на дружеството, което доставя ток в Югоизточна България - ЕVN, за въвеждането на такава такса. Семерджиев каза още, че до края на месеца ще бъде окончателно постановена цената на природния газ за второто тримесечие.

Семерджиев беше категоричен, че комисията няма да допусне различна структура на тарифиране при отделните електроснабдителни дружества. „Нямаме основание да третираме потребителите по различен начин, така че подходът ще е единен, това ви обещавам. Това в никакъв случай няма да се отрази на цената, но част от цената, която е сега за достъп, която всички плащат да се структурира в плащане на цена на мощност", каза Семерджиев

На въпрос няма ли да са ощетени потребителите, които не ползват имота си, но ще трябва да плащат такса „Мощност", Семерджиев заяви, че ако един не плаща, то друг плаща за сметка на него. „Защото разходите са направени. постоянните разходи съществуват независимо от това дали нещо се ползва", коментира той.

Въпреки това дружествата ще трябва да докажат пред комисията, че са направили всичко възможно да намалят разходите си, каза още Семерджиев. По думите му доказателства ще се искат и за поисканото от „Булгаргаз" поскъпване на синьото гориво с 26 процента. „Предварителната ни оценка е, че то е завишено и че има достатъчно възможности да бъде намалено", каза шефът на регулатора.

Семерджиев припомни, че цената на газа се определя в зависимост от цената на петролните продукти на международните пазари и съотношението на долара с еврото.