Ако се приеме бюджетът на НЗОК за догодина, до дефицит няма да се стигне
Ако се приеме бюджетът на НЗОК за догодина, до дефицит няма да се стигне / БГНЕС, архив
Ако се приеме бюджетът на НЗОК за догодина, до дефицит няма да се стигне
91167
Ако се приеме бюджетът на НЗОК за догодина, до дефицит няма да се стигне
  • Ако се приеме бюджетът на НЗОК за догодина, до дефицит няма да се стигне

Премахването на пръстовия идентификатор като метод за регистрация в болници няма да върне на здравната каса парите, похарчени за внедряването му като система. Това коментира управителят на здравноосигурителната институция д-р Глинка Комитов.

От 1 ноември пръстовият идентификатор е задължителен вход за болниците

Той направи коментара преди началото на извънредно заседание на парламентарната комисия по здравеопазване, на което ще се обсъждат парите за здраве за догодина.

Комитов допълни, че ако бъдещият ресорен министър намери начин да прекрати действието на новата регистрационна система, то касата ще бъде длъжна да го изпълни.

През 2017-а НЗОК ще може да плати за дейности с 247 млн. лева повече

Управителят на институцията бе категоричен, че ако бюджетът за здраве за 2017 г. бъде приет в този си вид, в който е планиран, до дефицит следващата година няма да се стигне. Според Комитов обаче ако се наложи да се ползва бюджетът от предходната година, то тогава парите за здраве няма да стигнат.

С 9 гласа "за", 5 "против" и двама "въздържал се" здравната комисия в парламента прие на първо четене проекта за бюджета на здравната каса за следващата година. С проекта за парите за здраве за следващата година не се съгласиха от Лекарския съюз, представители на частните и общински болници, както и от БСП.

Лекарите и депутатите от БСП бяха единодушни, че трябва да отпадне възможността, която се дава на здравната каса да прекратява договори с болници, независимо дали лечебните заведения обжалват решенията на институцията. От партията и съсловната организация бяха категорични, че също така не е редно единствено средствата за лекарства да нямат никакво ограничение, а при болниците да продължават да фигурират лимити, независимо че вече има нов метод на регистрация посредством пръстов идентификатор.

От ГЕРБ обявиха, че подкрепят проекта за новия бюджет, който вече бе приет от бюджетната комисия в парламента. Той предвижда 247 млн. лв. повече за здраве. Независимо от това той претърпя критики заради ограниченията в него. В крайна сметка обаче разчетите за здраве за догодина бяха приети.