Акция на еколози може да наруши енергийната мрежа в Европа
Акция на еколози може да наруши енергийната мрежа в Европа / netinfo

Акция на защитници на околната среда, насрочена за събота, която призовава всички германци да изгасят осветлението си в продължение на пет минути, би могла, ако получи масов отклик, да доведе до нарушения в европейската енергийна мрежа. За това предупреждават днес германски експерти, цитирани от вестник "Велт".

Инициативата, наречена "Загаси светлината в името на климата", е на екологичните сдружения и бе подета от големите медии. Те призовава всички германци да останат на тъмно в събота от 19:00 часа до 19:05 часа по Гринуич, информира Франс прес, като се позовава на днешното издание на в. "Велт".

"Подобна символична акция е върхът. Ако в нея обаче се включат много хора, то това би било сериозна заплаха за цялата европейска мрежа, която е изградена на принципа на постоянно равновесие между производството и потреблението на електроенергия", коментира за "Велт" Клаус Клайнекорте, който отговаря за мрежите на втората по големина енергийна компания в Германия - RWE (Ер Ве Е), пише БТА.

Очаква се на призива да се отзоват офисите на големи компании, както и градове, които ще спрат осветлението за пет минути на исторически паметници като Кьолнската катедрала и Бранденбургската врата в Берлин, допълва Франс прес.

Ханс-Юрген Хаубрих, който се занимава с научни изследвания в енергетиката, посочва пред "Велт", че ако над 10 милиона домакинства изгасят едновременно по три лампи, то "системата би могла да достигне предела си" заради рязко пренатоварване.