Аграрен зам.-министър: Родният домат няма да изчезне
Аграрен зам.-министър: Родният домат няма да изчезне / ThinkStock/Getty Images

Заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров е категоричен, че българският домат няма да изчезне. „Напротив, важното е какво ще завещаем на следващите поколения като генетичен ресурс и практики на селекционери", каза той при откриване на форум за производство на семена и посадъчен материал.

Държавата залага на семепроизводството. Субсидията за българските зеленчукоприозводители не е намалена и докато през 2010 - 2011 е била - 5-6 до 10 млн. лева, сега е 7-8 пъти по-висока от тогава, отбеляза още Димитров.

Той подчерта, че семепроизводството е важно за конкурентоспособността на отглеждането на зелечуци у нас и в конкретност домата. По думите му, ако днес успеем да начертаем и съхраним не многото, което е останало, имаме основание за оптимизъм в
този сектор.
Със услугите, които селекционерите извършват, освен че предоставяме финансов ресурс като министерство, но и ежегодно правим и анализ на развитието на сектора, заяви той.

Според зам.-министъра този анализ показва интерес към качеството. Той отбеляза също, че потребителите са около 450 - 500, което означава, че секторът има някаква стабилност, но тази бройка може и би трябвало да се увеличи. Започваме дебат, който доста години пропускаме и очаквам решение, което да ни покаже накъде да вървим, каза още Цветан Димитров.