Агенцията по туризъм готви стратегия за спа и уелнес индустрията
Агенцията по туризъм готви стратегия за спа и уелнес индустрията / netinfo

Държавната агенция по туризъм готви стратегия за развитието на спа и уелнес индустрията. Това съобщи председателят на агенцията Анелия Крушкова, която участва в Първия специализиран бизнес форум по спа и уелнес. Конференцията се провежда в курорт „Албена" и е организирана от Националната асоциация по спа и уелнес туризъм.

Представителите на бранша заедно с държавните институции трябва да стигнат до обща визия за развитието на спа туризма, заяви Анелия Крушкова.

Към агенцията по туризъм вече е създадена работна група за изготвяне на стратегия за развитие на бранша. Документът ще определя какви критерии трябва да покриват спа и уелнес дейностите и на какви стандарти трябва отговарят спа центровете. Така според Крушкова ще се избегне опасността хотел с кушетка и джакузи да се нарече спа център. За изготвяне на стратегията ще се привлекат и представители на университетите. Целта е до края на тази година документът да бъде готов.

Спа и уелнес туризмът ще привлече платежоспособни туристи в България. Това пък заяви председателят на УС на Националната асоциация Станимир Станков. По неофициална статистика през миналата година 130 хиляди туристи са ползвали спа и уелнес услуги в България, а в страната има изградени над 75 четири и петзведздни спа хотели, съобщи Станков.

По думите му България има прекрасни природни условия, за да развива спа и уелнес индустрия. Според него обаче са нужни ясни правила в бранша, за да не се повторят грешките при развитието на морския и зимен туризъм. Станков допълни, че сега в Сандански и Велинград спа хотелите са препълнени, а във Вършец, където има прекрасни възможности за развитие на спа туризъм не е изградено нищо ново.