Агенцията по храните установи повишена концентрация на афлатоксин в сурово мляко
Агенцията по храните установи повишена концентрация на афлатоксин в сурово мляко / снимка: БГНЕС, aрхив

Повишени концентрации на афлатоксин са установени в сурово мляко при регулярни проверки от страна на Българската агенция по безопасност на храните, съобщават от контролния орган.

Във фермерски пункт в област Видин е констатирана малко по-висока от максимално допустимата концентрация, определена в Европа за афлатоксин М1 на килограм сурово мляко. Завишени количества са констатирани и във фермерски пункт в област Габрово и София област.

Цялото количество сурово мляко не се допуска в хранителната верига, като се унищожава, а на фермерските пунктове е наложена забрана да търгуват с мляко до излизане на отрицателни за наличие на афлатоксин лабораторни проби.