Агайн: КФН не може да се намесва в тарифирането на застрахователите
Агайн: КФН не може да се намесва в тарифирането на застрахователите / снимка: БГНЕС
Агайн: Регулаторът не може да се намесва в тарифирането на застрахователите
70194
Агайн: Регулаторът не може да се намесва в тарифирането на застрахователите
  • Агайн: Регулаторът не може да се намесва в тарифирането на застрахователите

До края на годината застрахователите ще имат възможност да използват бонус-малус системата за задължителната застраховка „Гражданска отговорност". Това заяви за Дарик в първото си интервю след връщането в Комисията за финансов надзор ресорният зам.-председател Ралица Агайн.

Системата „бонус - малус" позволява на компаниите да формират тарифите на полицата спрямо това колко нарушения на пътя има даден шофьор, като се очаква за шофьорите без нарушения задължителната застраховка да е доста по-евтина спрямо тези, които имат висока аварийност на пътя. В същото време Агайн припомни, че системата е препоръчителна и регулаторът няма право да се намесва в тарифната политика на компаниите.

"Ако ме питате дали може да бъде задължение на застрахователите, да предлагат такива облекчения, отговорът е категоричен: европейските директиви още от 70-те години не позволяват на регулаторите да се намесват в тарифирането на застрахователните компании, така че на единния европейски пазар такава практика е недопустима", коментира тя.

Важно за шофьорите е да знаят, че полицата им „Гражданска отговорност" важи на територията на целия Европейски съюз, а „Зелената карта" е необходима само при шофиране извън него, заяви пред Дарик Ралица Агайн.

Тя обеща в мандата си като зам.-председател с ресор „застраховане" да работи повече за повишаване на доверието между потребители и застрахователи.

"Когато обезщетението, което се дължи, е малко - в рамките на до няколко стотин лева, тогава съдебният спор излиза прекалено скъп за потребителя, тъй като той трябва да си наеме адвокат, с години да се точи дело и в тези случаи потребителите са най-обезверени като че ли от това, че могат да получат адекватна защита. Конкретни механизми сега не бих могла да предложа, но вярвам, че в хода на обсъждането ще се появят достатъчно предложения, с които да се подобри работата с потребителите", каза тя.

За одобрението на Агайн от Народното събрание самата тя каза, че се гордее, че изборът се е случил без предварително обсъждане как да гласуват парламентарните групи.