АБВ няма да подкрепи заема от 16 млрд. лв.
АБВ няма да подкрепи заема от 16 млрд. лв. / снимка: БГНЕС, архив
АБВ няма да подкрепи заема от 16 млрд. лв.
78247
АБВ няма да подкрепи заема от 16 млрд. лв.
  • АБВ няма да подкрепи заема от 16 млрд. лв.

АБВ няма да подкрепи искането на кабинета „Борисов" да се изтегли заем от 16 млрд. лв., обяви лидерът на формацията Георги Първанов. Той посочи, че АБВ е за заем от 9 млрд. лв., с които ще платят стари дългове. „Там някъде между 9 и 12 млрд., има едни „буферни" средства, които не можем да приемем", каза лидерът на АБВ и уточни, че „сделка няма да има".

Георги Първанов заяви, че АБВ е против ратификацията на договора за новия дълг, защото няма предпоставки за растеж и развитие. „Единият начин е да намериш 16 млрд. Инвестиции, напри ер от големите енергийни проекти, да постигнеш растеж, да имаш потребление, да постигнеш заетост. Другият начин да си направиш Голям шлем, е като вземеш нов заем от 16 млрд.", каза той.

В отговор на въпрос, какво искат в замяна да подкрепят позицията на ГЕРБ за взимане на 16 млрд. лв. заем, Борислав Борисов попита „Вие така ли виждате този въпрос - под формата на търговийка?" От своя страна Първанов заяви, че сделка няма да има. „Ние имаме принципна и последователна позиция, която на този етап не виждам какво може да я промени. Може да я променят само аргументи по същество, управленски аргументи. Не ни притесняват заплахите за нови избори. Политиката е преди всичко изкуство да управляваш добре, когато получиш вота на хората. Политиката не е само изкуство да правиш избори. В българската политика малко са поразпределени ролите - едни знаят да правят много добре конверсия, други правят много добре избори и ще трябва да се намерят онези, които да управляват добре", коментира Първанов.

Въпреки че премиерът Бойко Борисов съобщи, че вицепремиерът и зам.-председател на АБВ Ивайло Калфин подкрепя договора, в неделя заместникът на Първанов посочи, че партията му не е доволна от начина, по който е направено предложението.