Абонатите на Булсатком останаха без bTV
Абонатите на Булсатком останаха без bTV / снимка: sxc.hu
Абонатите на Булсатком останаха без bTV
60090
Абонатите на Булсатком останаха без bTV
  • Абонатите на Булсатком останаха без bTV

От днес абонатите на „Булсатком" не могат да гледат телевизионните канали на bTV заради търговски спор между двете компании. От кабелния оператор обявиха, че докато не получават сигнал от bTV, клиентите му ще плащат намалена тарифи с оглед на промяната на услугата. Пред Дарик изпълнителният директор на Булсатком Пламен Генчев обяви, че компанията обмисля съдебни дела и сезиране на Комисията за защита на конкуренцията заради съобщението на bTV, което бе излъчвано по медията, с препоръка към зрителите, ако искат да гледат каналите на bTV, да потърсят услугите на друг кабелен оператор.

„Булсатком" няма неплатени задължения към bTV, заяви за Дарик Пламен Генчев. Той бе категоричен, че от bTV искат тройно увеличение на таксите, което е неприемливо за кабелния оператор. Генчев отказа да коментира дали кампанията се прави в полза на някоя от конкурентните компании, но прогнозира, че ако има отлив на абонати, той ще се разпредели равномерно между останалите играчи на пазара. По отношение на призива на bTV към зрителите да сменят кабелния си оператор, той го определи като нелоялно и некоректно. послание. „За това тепърва ще си потърсим правата в съда. Аз имам съмнения, че това е некоректно. Практика е да не се коментират отношения, а пък в случая това въобще не се спазва", каза той. На въпрос дали от компанията ще потърсят правата си в съда, ако преговорите не завършат в полза на абонатите на оператора или във всеки случай, той отговори, че и в двата случая има нарушение и от Булсатком биха могли да търсят правата си в съда.

В отговор на въпрос на Дарик Генчев каза, че от оператора обмислят да сезират и Комисията за защита на конкуренцията.

Генчев е категоричен, че засега няма отлив на абонати на кабелния оператор. Той препоръча на зрителите, които искат да гледат bTV, да настроят телевизора си на ефирен сигнал и да бъдат търпеливи до приключването на преговорите.

„Булсатком" изнудва bTV с непазарни цени, а в същото време предлага по-добри условия на други български канали с многократно по-нискък аудиторен дял. Това се казва в официалната позиция на bTV, публикувана на сайта на медията. „Операторът събира в най-кратки срокове такси от всички свои абонати, и не само че не плаща на медията в договорените срокове, но и декларира по-малък от реалния брой зрители. Така ощетява възможностите на телевизията за инвестиции в ново и качествено съдържание, а оттам - и самите зрители, които плащат именно за съдържанието, а не за преносната мрежа. Независимо проучване на Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори - АБРО потвърждава системната некоректна практика на кабелния оператор, а калкулация на медията сочи, че загубите за последната година се равняват като стойност на продукционния бюджет на най-малко два нови български сериала. С това Булсатком ограничават развитието както на българската култура, така и на творческия потенциал на нацията в областта на филмо- производството", категорични са от bTV.