920 млн. души по света гладуват заради глобалното затопляне
920 млн. души по света гладуват заради глобалното затопляне / снимка: EPA/BGNES

Хиляди малки селскостопански производители ще бъдат застрашени от прекратяване на производство, в резултат на глобалното затопляне. Това заяви д-р Веселка Дулева, ръководител лаборатория „Хранене и обществено здраве", по повод Световния ден на храните, 16 октомври. По думите й, климатичните промени водят не само до риск за здравето, но и до намаляване на общото количество на производството на земеделска продукция.

Евентуалната криза в земеделското производство, следствие на глобалното затопляне, може да доведе и до намаляване на количеството храна, необходима за жизнения минимум за световното население. Това заяви още Веселка Дулева. „До данни на ФАО, през 2006 година организацията съобщи, че в световен мащаб 850 млн. Души са с недохранване. Разбира се, в по-голямата част става въпрос за Африка, части от Азия. Само за две години тази цифра драстично е променена и за момента по данни на ФАО хората, страдащи от недохранване, са 920 млн. души в световен мащаб. В нашата страна този проблем е с много по-малка тежест”, каза Дулева.

Въпреки това в България също има социални групи от населението, в които недохранването е проблем. Това допълни Стефка Петрова, зам.-директор на Националния център по опазване на общественото здраве. Според нея, хората с нисък социален статус са застрашени както от недохранване, така и от свръхтегло.