90% от изравнителните сметки са предадени на топлофикациите
90% от изравнителните сметки са предадени на топлофикациите / netinfo

90 на сто от изравнителните сметки в страната за миналия отоплителен сезон вече са предадени на топлофикационните дружества, съобщиха от Асоциацията на фирмите за дялово разпределение.

При останалите 10% от абонатите има голям брой неотчетени апартаменти, което възпрепятства изработването на изравнителните сметки. От асоциацията припомниха, че неосигуряването на достъп до топломерите пречи на изготвянето на изравнителни сметки и на абонатите, които са осигурили достъп до жилищата си.

Анализът на изравнителните сметки в София покачва, че делът на сградите, в които процентът сградна инсталация надвишава 50 е под 10%. Тези сгради подлежат на обследване от страна на експерти от топлофикационното дружество, обслужващата фирма за дялово разпределение и представители на собствениците. Датите, на които ще се извършват тези обследвания, ще се посочат от топлофикационното дружество.

Най-много жалби и въпроси гражданите подават срещу новия начин на изчисляване на сградната инсталация и включването от тази година на щранг лирите като самостоятелни отоплителни тела.