90 млн. лв. ще струва новата спортна сграда в столицата
90 млн. лв. ще струва новата спортна сграда в столицата / Sofia Photo Agency

90 млн. лева ще струва строителството на новата спортна сграда в столицата. Договорът за изграждането й бе подписан от премиера Бойко Борисов и президентът на „Главболгарстрой” Симеон Пешов. Първоначално строежът на съоръжението е оценен за 107 млн. лева, но фирмата - изпълнител се е съгласила да работи на нулева печалба. Спортната сграда ще бъде готова през април 2011 г. 

Главболгарстрой” ще изгради най-мащабната спортна зала в България без парична печалба, защото ще спечели от реклама. Така премиерът Бойко Борисов обясни намаляването на стойността на сделката. На въпрос на Дарик дали заедно със Симеон Пешов са обсъдили договора за ремонт на сградата на строителното министерство, сключен от Асен Гагаузов, който бе предаден на прокуратурата от новия регионален министър, Борисов отговори: "Когато г-н Пешов работи с мен, спестяваме по 19 - 20 млн. лева от бюджета. Договор с договор не си приличат". 

Премиерът допълни, че „Главболгарстрой „работи по спирката на метрото при Софийския университет и постига много добри резултати. У нас метрото се строи на цени между 32 и 45 млн. евро на километър, докато в чужбина цената е около 80 - 100 млн. евро на километър. Новата станция на метрото ще бъде открита на 7 септември, допълни Борисов. 

По думите на премиера, сключването на договора за спортната зала е поредната антикризисна мярка на кабинета. "Реалните мерки срещу кризата са да осигурим работа на бизнеса", категоричен бе Борисов. Първото плащане за сградата ще бъде чак през април, защото до края на годината в бюджета няма пари за това. Новата спортна зала ще бъде в близост до базата на ЦСКА на 4-ти километър и ще има капацитет от 16 500 зрители, включително и правостоящите.

90 млн лв ще струва новата спортна сграда в столицата
netinfo