80% от домакинствата у нас трябва да имат умни електромери през 2020-а
80% от домакинствата у нас трябва да имат умни електромери през 2020-а / снимка: MorgueFile.com
80% от домакинствата у нас трябва да имат умни електромери през 2020-а
63570
80% от домакинствата у нас трябва да имат умни електромери през 2020-а
  • 80% от домакинствата у нас трябва да имат умни електромери през 2020-а

„Умни" електромери трябва да имат поне 80 % от българите до 2020 г. Това е записано в директива на Европейската комисия, чието изпълнение бе обсъдено от енергийния регулатор и представители на бранша. Изпълнението ще направи по-точно измерването на потребената електрическа енергия и ще направи по-трудно надписването на сметки, но ще струва доста скъпо. Според разчетите на едно от електроразпредителните дружества, ако подмяната започне сега, тя ще удари сметките за ток с 44%.

Докато енергийният регулатор и министерството умуват как да удържат поскъпването на тока у нас, на дневен ред бе поставен въпросът за монтирането на „умни" електромери. И трите електроразпределителни дружества бяха категорични, че новите уреди ще подобрят качеството на услугата, но ще струват пари. „Масовото въвеждане на измерването с умни уреди в България в момента би довело до натоварване на мрежовата цена за потребителите с 44 процента", каза Пламен Стоянов от едно от дружествата.

Директивата изисква от нас до 2020 г. 80 на сто от пазара да бъде покрит с модерните уреди, като процесът може да бъде забавен във времето, смята енергийният експерт Атанас Тасев. Той обясни, че едно такова устройство в момента струва между 100 и 200 евро. Според него през 2015 година поради изклучителната масовост едно такова устройство би струвало 20 евро.

От регулаторната комисия също признаха, че подмяната ще бъде платена от потребителите. Затова все още не се наемат със срок кога тя трябва да започне.