780 млн. литра суров петрол и газ са изтекли в Мексиканския залив
780 млн. литра суров петрол и газ са изтекли в Мексиканския залив / снимка: Reuters

Близо 4,9 млн. барела, или 780 млн. литра суров петрол и газ са изтекли досега от повредения петролен кладенец във водите на Мексиканския залив, предаде агенция Франс прес.

Новите данни бяха съобщени от съвместната работна група, съставена от "Бритиш петролиъм" и американските власти. Според оценките на научните екипи около 800 000 барела (127 млн. литра) от изтеклия петрол и газ са били събрани при операциите за справяне с бедствието, пише БТА.

За сравнение, 41 млн. литра суров петрол се изляха край крайбрежието на Аляска от петролния разлив, предизвикан от танкера "Ексон Валдез" през 1989 г., посочва АФП.

Същевременно "Бритиш петролиъм" обяви, че решаващият тест преди т.нар. операция "статичен удар" за запечатване на петролния кладенец в Мексиканския залив се отлага, съобщава Ройтерс.

Според новия график тестът и последващият "статичен удар" вероятно ще се проведат във вторник. Първоначално се предвиждаше те да бъдат извършени в понеделник.

"Статичен удар" е част от двустепенна процедура по окончателното запечатване на находището. Първата операция включва изливане на земна маса и цимент в горната част на кладенеца. Тя ще бъде последвана от операция "придънен удар", която също представлява изливане на цимент и земна маса, но в долната част на находището. Втората операция може да започне между 5 и 7 дни след приключването на "статичен удар".