7 партиди опасен цимент са изтеглени от пазара
7 партиди опасен цимент са изтеглени от пазара / снимка: Sofia Photo Agency, архив
7 партиди опасен цимент са изтеглени от пазара
81288
7 партиди опасен цимент са изтеглени от пазара
  • 7 партиди опасен цимент са изтеглени от пазара

Седем партиди от най-масово използвания у нас цимент са забранени и изтеглени от пазара, съобщи експертът от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор инж. Мирослав Йотов.

Некачественият цимент е установен след сигнал на Българската асоциация на циментовата индустрия. При направената проверка е открито наличие на вторичния продукт "пепелина" в количества над допустимата норма, обясни инж. Йотов: „Тези цименти, когато се забърква от тях бетонът, полагайки се в един конструктивен елемент, остават видими шупли, които отслабват сечението на конструкцията. София все пак е силно земетръсна зона и всеки инженер-конструктор, когато оразмерява една сграда, отчитайки, че скалата по Рихтер, която е предвидена за София, е 9".

През 2014 година са проверени 136 вида цимент, като при 35 от тях са констатирани несъответствия, каза главният секретар на Агенцията за технически надзор Валентин Чиликов. Несъответствията са два вида: „Външните, които са свързани с маркировка и разбира се другите, които се установяват при лабораторни изпитвания, най-често това е за натиск".

С проверка в една от големите борси за строителни материали, днес инспекторите на Агенцията за метрологичен и технически надзор дадоха началото на планираните за тази година проверки.