5,5 млрд. евро ще се инвестират в инфраструктурни проекти
5,5 млрд. евро ще се инвестират в инфраструктурни проекти / netinfo


До 2009 около 5,5 милиарда евро ще бъдат инвестирани в инфраструктурни проекти. Това предвижда националната стратегия за интегрирано развитие на инфраструктурата за периода 2006-2015 година, одобрена от правителството, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов при откриването на конференция за големите проекти у нас.

Министърът посочи, че през миналата година са били построени и ремонтирани 1626 км пътища на обща стойност над 450 милиона долара. До края на годината ще започне конкурсът за избор на концесионери на автомагистралите „Хемус” и „Черно море”, каза още Асен Гагаузов.
Още днес министрите на финансите, на транспорта, на регионалното развитие и благоустройството ще внесат в Министерски съвет проект за привличането на Европейската банка за възстановяване и развитие в изработването на цялата процедура по концесионерането на двете магистрали, обясни Асен Гагаузов.

Самият срок на концесията тепърва ще се изяснява, като максималният е 35 години. Няма вероятност магистрала „Черно море” да бъде завършена преди магистрала „Тракия”, защото трасето на първата все още не е определено, допълни Гагаузов.

Най-вероятно магистрала „Струма” няма да бъде отдавана на концесия, а ще се финансира със средства от кохезионния фонд.