5,3 млрд. евро са инвестициите у нас през 2007 г.
5,3 млрд. евро са инвестициите у нас през 2007 г. / снимка: Sofia Photo Agency

Около 5,3 млрд. евро са инвестициите, направени в България през 2007 година, което е с 20 процента повече в сравнение с 2006-та. Това съобщи изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стоян Сталев. Прогнозата му е, че за 2008-ма ръстът ще е 10 процента.

Общо 62 проекта са били сертифицирани през 2007-ма като 1-ви и 2-ри клас инвестиция. Само от тях през следващите три години в икономиката на страната ни ще бъдат вложени 9,26 млрд. лева и ще бъдат открити около 27 хиляди нови работни места.

Проектите, свързани с туризъм и недвижими имоти, са най-често отличаваните. От тази година Българската агенция за инвестиции няма да сертифицира проектите в тези два сектора, както и такива в енергетиката.

Причината е в промяната на закона, според която шест са дейностите, за които ще може да се получава държавна подкрепа. Това са: преработвателна промишленост, възобновяеми енергийни източници, компютърни технологии, научно-изследователска и развойна дейност, образование и медицина. Бюджетът на агенцията за подкрепа на инвеститорите за тази година е в размер на 15 – 20 милиона лева.

Според изпълнителният й директор Стоян Сталев много бавно ще стане пренасочването от недвижими имоти и туризъм към производствена дейност. От 92-ра година до сега на първо място по инвестиции у нас е Австрия с 4 милиарда евро.