50 млн. лв. дължат абонатите на ЧЕЗ
50 млн. лв. дължат абонатите на ЧЕЗ / netinfo
50 милиона лева дължат битови и промишлени абонати на „ЧЕЗ Електро България”. Само на територията на София град непогасените задължения по сметките за ток са 13 милиона. Това съобщиха от ръководството на чешката компания, която е мажоритарен собственик на електроразпределителните фирми в София, София-област и Плевен.

Двайсетте най-големи длъжници на „ЧЕЗ-Електро България” дължат над 11 млн. лева, съобщи пред журналисти Любас Павлас – регионален мениджър на чешката компания за България. Сред тях има три болници, едната от които е на територията на столицата. Трите здравни заведения дължат по няколко стотици хиляди лева за ток. Сред останалите проблемни клиенти има ВиК-дружества, мини и дружество за тролейбусен транспорт.

От ЧЕЗ отказаха да обявят имената на големите си длъжници, тъй като с тях се водят преговори за погасяване на дълга им.

Най-големият длъжник е държавното Мини „Бобов дол”, което има натрупани 5,5 млн. лева. Преговорите за разсрочване на дълга са се провалили според ръководството на енергийната компания. Затова в 10 часа на 30 август електроподаването за минодобивното дружество ще бъде ограничено, обясни изпълнителният директор на енергото в софийска област Павел Кубин.

С казуса е запознато и Министерството на икономиката и енергетиката, което е мажоритарен собственик на Мини „Бобов дол”. От „ЧЕЗ Електро” се надяват в следващите две седмици да бъде постигнато споразумение за погасяване на дълга.