49 млн. евро за транспорта на Бургас

49 млн. евро за транспорта на Бургас
49 млн. евро за транспорта на Бургас / снимка: БГНЕС

Общинска администрация е спечелила проект по най-силната донорска програма JASPERS на Европейската комисия, за цялостно реформиране на транспорта в Бургас. Това е станало в състезание със София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Русе и Плевен. На 3 февруари в Бургас пристигат експерти, които ще помогнат за довършването на плановете по програмата. „Те ще помогнат за написването на програмата в рамките на може би по-малко от шест месеца на цялата програма за пълното обновление. Става въпрос за 49 млн. евро. Досега такива пари в град в страната по тази програма не са влизали”, каза кметът на Бургас Димитър Николов.

Тя включва доизграждане на 19 километра тролейбусна мрежа, свързваща и комплексите „Славейков”, „Зорница” и „Изгрев”, 20 нови тролейбуса, разширяване на тролейбусното депо, нова станция за управление на тролеите, изграждане на единен център за управление на цялостния трафик, нова метанстанция и поетапно купуване на 100 нови автобуса.

Парите ще бъдат отпуснати от Европейската инвестиционна банка, задължителното дофинансиране от 15 на сто от сумата най-вероятно ще бъде от републиканския бюджет, уточни бургаският кмет.