40 млн. лв. от излишъка отиват за екологична инфраструктура
40 млн. лв. от излишъка отиват за екологична инфраструктура / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

До края на годината ще бъдат подписани договори за усвояване на всички средства по ИСПА. Това заяви министърът на Околната среда и водите Джевдет Чакъров, след като подписа с кмета на Сливен Йордан Лечков, споразумение за изпълнение на проект за изграждане на канализация в централната част на града, с финансиране от ИСПА.

Споразумението предвижда на общината да бъдат делегирани права да е възложител на проекта. Целта е да се съчетае изграждането на канализация и на водопровод, за който Сливен кандидатства с проект по Оперативната програма "Околна среда", за да не се извършва разкопаване два пъти. Йордан Лечков заяви, че по този начин община Сливен поема отговорностите по възлагането и изпълнението на проекта за канализация. „Искам до покажем на останалите колеги, че може и по този начин да се работи, надпартийно, да кажем”, каза сливенският градоначалник.

Министър Чакъров подчерта, че Сливен ще бъде една от общините с подобрена водна инфраструктура, в която ще се инвестират много средства по линия на еврофондовете.

„Общата финансова рамка на инвестицията за ВиК частта за Сливен ще бъде 32 млн. лв.”, каза министърът на екологията.

По думите на министър Чакъров от началото на ноември започва подписването на договори по Оперативната програма „Околна среда" за проектите, подадени по първите три процедури.

Очаква се те да бъдат за усвояване на 800 млн. до 1 млрд. лева. „Водим активен диалог с Министерството на финансите за техническо помощ да се преведат до 20 на сто от стойността на проектите, а за строителство – до 10 процента”, каза министър Чакъров.

Председателят на парламентарната комисия по околна среда Георги Божинов заяви, че на последното заседание на Управителния съвет на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда е взето решение за финансиране на 400 обекта в цялата страна и с 40 милиона лева от бюджетния излишък да се дофинансират проекти за екологична инфраструктура.