4% за мениджърите на европроект
4% за мениджърите на европроект / Снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Мениджърите на успешните проекти финансирани от европейските фондове ще получават до 4% от стойността им. Това обясни министърът на финансите Пламен Орешарски пред участниците в Първата национална конференция по усвояването на средствата то фондовете на Европейския съюз.

Очаква се утре Министерският съвет да приеме постановлението, което ще регламентира създаването на звена за управление на проекти с програмен мениджър към всеки управляващ орган. С постановлението ще се определи и допълнителното възнаграждение на мениджърите, според резултатите от проекта. До лятната ваканция Европейската комисия ще одобри Националната стратегическа референтна рамка.

По половината от оперативните програми Еврокомисията вече е написала коментари и ги е върнала за становище у нас, обясни министър Пламен Орешарски. Той очаква те да бъдат одобрени в началото на есента. Още от края на юли Министерството на икономиката ще стартира три грантови схеми по оперативна програма „Конкурентноспособност”, съобщи директорът на „Предприсъединителни програми и проекти” в министерството Атанас Кирчев. Едната е за инвестиционна подкрепа на малки и средни предприятия, другата е за внедряване на системи за управление на качеството и третата е за подпомагане старта на технологични фирми.