4 процента повече авансови плащания по оперативните програми за България
4 процента повече авансови плащания по оперативните програми за България / снимкa: Sofia Photo Agency
Авансовите плащания по оперативните програми за България и останалите страни членки на ЕС се увеличават от 2 на 4 процента, пише в съобщение на кабинета на вицепремиера Меглена Плугчиева.

Решението е било съобщено от еврокомисаря по регионалната политика Данута Хюбнер по време на неформалната среща на министрите, отговорни за Кохезионната политика на ЕС, която се проведе в Марсилия. В нея участват Меглена Плугчиева и финансовият министър Пламен Орешарски. Мярката, която е част от общия план за възстановяване на ЕС от ефекта на финансовата и икономическа криза, ще съдейства за увеличаване на ликвидните средства за реализация на оперативните програми.

Осъществяването на големите инфраструктурни проекти в България трябва да се ускори е коментирала еврокомисар Хюбнер при разговора си с вицепремиера Меглена Плугчиева. За да се засили този процес, българските власти могат да правят искания за извършване на плащания по големите проекти, преди те да бъдат одобрени от Европейската комисия. Според Данута Хюбнер, ако проектите предварително са съгласувани и приети от експертите на европейската инициатива Джаспърс, Европейската комисия ще счита, че те следва да бъдат приоритетно одобрени.

Вицепремиерът Меглена Плугчиева е обсъдила с комисар Хюбнер предстоящата мисия на Главна дирекция "Регионално развитие" на ЕК в България през януари по предприсъединителната програма ИСПА.

Вицепремиерът участва в дискусията за противодействие на финансовата криза. Пред министрите, отговорни за Кохезионната политика на ЕС и пред европейски представители, Плугчиева презентира макроикономическите показатели на България, които осигуряват на страната ни финансова стабилност.

По време на неформалната среща в Марсилия са били разгледани предложенията на Европейската комисия, насочени към въвеждането на по-стратегически подход на Кохезионната политика и опростяване на правилата за изпълнението й. Специално внимание е било обърнато на облекчаване на процедурите за бизнеса, най-вече за малките и средни фирми.