36% от трайно безработните са преминали квалификационни курсове
36% от трайно безработните са преминали квалификационни курсове / Sofia Photo Agency

36% от трайно безработните у нас са преминали през различни курсове за квалификация и преквалификация, каза министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова при откриването на конференция за българската стратегия по заетостта и бъдещите предизвикателства.

Най-важният момент пред страната ни е насочване на ресурс точна в квалификацията, смята Масларова.

Безработицата у нас вече е под 10%, припомни Емилия Масларова. Средно годишната безработица за миналата година е 9,5%. Очаквам безработицата да стигне ниво от 8%, коментира заместник-председателят на Българската стопанска камара.

Според него това може и да не стане през 2007 г. България привлича най-много чуждестранни инвестиции от страните в Европейския съюз и това спомага за намаляване на безработицата, смята още той, но страната ни изостава от някои европейски тенденции.

Делът на заетите на непълно работно време у нас е 2,1%, а в страните в Европейския съюз той е 8 пъти по-голям. 6,4% от работещите у нас са на срочни трудови договори. 14,6% са те в Европейския съюз.

Трябва да се помисли и за увеличаване на пенсионната възраст, смята още заместник-председателят на Българската стопанска камара, като отново посочи европейския опит. Там квалифицираните кадри, които са по-възрастни, се стимулират да останат на работа.