3300 туристически атракции влязоха в онлайн регистър
3300 туристически атракции влязоха в онлайн регистър / снимка: БГНЕС
3300 туристически атракции влязоха в онлайн регистър
81602
3300 туристически атракции влязоха в онлайн регистър
  • 3300 туристически атракции влязоха в онлайн регистър

Министерството на туризма представи собствена онлайн "търсачка" за туристическите атракции. Новият регистър на туристически обекти в е достъпен на интернет страницата на ведомството.

Регистърът за туристически атракции представлява таблица, в която след търсене на определен туристически обект, излизат резултати къде се намира, места за настаняване в района, както и препратки за атракцията към „Уикипедия" и „Гугъл".

Министър Ангелкова: И туризмът, и инфраструктурата са във фокуса на правителството

Целта на регистъра е да се даде информация колко са туристическите атракции, къде са разположени, каква достъпност имат и дали се плаща входна такса, обясни министърът на туризма Николина Ангелкова. Информацията е подадена от общините, а в регистъра влизат 3300 туристически атракции съгласно разпоредбата в закона какво представляват те. От тези обекти около 1800 са публична държавна и общинска собственост и 930 са с неизяснен статут на собствеността.

Единна система за туристическа информация ще заработи догодина


Вижте регистъра ТУК

Регистърът е достъпен на сайта на министерството. Той представлява таблица с няколко графи предоставящи информация за обектите, а има и възможност за търсене на определена атракция.

„Всеки турист би могъл да търси дадена атракция в регистъра по община, по име на атракцията, по нейния вид и местоположение. Това, което може да получи като информация от самия регистър е видът на атракцията, собствеността, статута, достъпа, местоположението, видимостта и ориентацията, средата, инфраструктурата, съпътстващите атракции", каза ръководителят на проекта Иван Иванов.

Проектът за изграждане на регистъра е на стойност 5000 лева без ДДС. Ако турист реши да използва регистъра вместо търсене в мрежата, онлайн проектът на министерството на туризма предвижда препратки за повече информация. От регистъра има достъп до интернет рeсурси като Google Places of Interest и TripAdvisor, откъдето може да получи допълнителна информация за атракцията.

Министър Ангелкова обясни, че регистърът е отворен процес и предстои да се надгражда.