3,3 млн. лв. по САПАРД усвоени в Кюстендилско
3,3 млн. лв. по САПАРД усвоени в Кюстендилско / netinfo

Договори на обща стойност 11,7 млн. лв. са одобрени по програма САПАРД за Кюстендилска област. От тях до момента са усвоени 3,3 млн. лв.

"Проверките не са показали нередности, няма върнати проекти и констатирани нарушения. Част от средствата не са усвоени, но причината е в бенефициентите. Те още имат шанс да получат парите си, ако отговорят на условията за финансиране до 30 септември, както изисква екшън планът, одобрен от Европейската комисия", коментира депутатът от БСП Мая Манолова.

Манолова отчете със задоволство, че областта е сред първите 6 в страната по брой подадени бизнес планове за "създаване на стопанства от млади фермери" по Програмата за развитие на селските райони. Две ферми кандидатстват по мярката за "модернизация на селскостопанското производство".

52-ма животновъди от областта са получили субсидии в рамките на 7500 евро за три години, по програмата deminimis, съобщи още Мая Манолова.

"Молбите са били повече, но хората, които не са получили помощта, могат да кандидатстват за нисколихвен кредит от 3 на сто, пред ДФ "Земеделие", допълни депутатът от БСП.