312 фирми - изкупвачи на мляко могат да останат без лиценз
312 фирми - изкупвачи на мляко могат да останат без лиценз / netinfo

Лицензът на 312 фирми - изкупвачи на краве мляко да бъде отнет поиска изпълнителният директор на Държавен фонд ”Земеделие” Димитър Тадаръков от министъра на земеделието и продоволствието Нихат Кабил. Санкцията може да бъде наложена заради невнесена задължителна гаранция от почти 22 000 лева.

Внасянето на банковата гаранция в полза на Държавен фонд „Земеделие” е европейско изискване и удостоверява, че изкупвачите на мляко ще изпълняват задълженията си, поети при получаването на лиценз. Гаранцията се заплаща еднократно в рамките на една квотна година.

В област Разград е най-голям броят на неиздължилите се фирми – 32. Сред компаниите, които не са внесли навреме банковата гаранция от почти 22000 лева, са: ЕТ "ЗОРОВ 91-ДИМИТЪР ЗОРОВ", ЕТ "ЕЛЕНА 53", ЕТ "БОР ЧВОР", " ЖОСИ" ООД, „РОДОПЕЯ-БЕЛЕВ”ЕООД, „ДАНОН СЕРДИКА” АД и "МИЗИЯ МИЛК" ООД. Всички фирми са получили от Фонда три предупреждения, че трябва да извършат внасянето на необходимата сума.

Ако министърът на земеделието приеме правото на компаниите да изкупуват краве мляко да им бъде отнето, фирмите могат да възстановят лиценза си веднага след изплащане на банковата гаранция.