Служебният вицепремиер по еврофондовете Малина Крумова
Служебният вицепремиер по еврофондовете Малина Крумова / БГНЕС
Малина Крумова отчете изпълнението на европрограмите
92419
Малина Крумова отчете изпълнението на европрограмите
  • Малина Крумова отчете изпълнението на европрограмите
България получава по-голям пакет европейски средства от други държави членки спрямо брутния вътрешен продукт и населението на страната. Това стана ясно от изявлението на служебния вицепремиер по еврофондовете Малина Крумова след заседание на Комитета за наблюдение на Споразумението за партньорство с Европейския съюз.
 
Крумова отчете, че към края на 2016-та година вече са договорени 30 процента от бюджета на европейските програми за периода 2014-2020, а около 7 процента от средствата са разплатени.
 
След първата година от реалното изпълнение на европейските програми вицепремиерът Малина Крумова открои най-напредналите. Сред тях е Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", по която към настоящия момент са договорени 44 на сто от средствата, а разплатените са 12 на сто. По ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" са договорени 43 на сто от евросредствата, а изплатените са 9 на сто. По ОП "Иновации и конкурентоспособност" 37 на сто са договорени, а 10 на сто са реално изплатени.
 
Една от важните задачи, по които работи служебното правителство, е опростяването на процедурите за изпълнение на проектите по еврофондовете. "Предстои да се приеме и национална методология за единна ставка за разходите за организация и управление по проектите, финансирани от европейските структурни и инвестиционни фондове, която трябва да бъде приета на Министерски съвет и ние ще я приемем в рамките на мандата на служебното правителство", каза Крумова.
 
Служебният вицепремиер по еврофондовете обясни още, че до момента не са открити нарушения по нито една от действащите европейски програми.