2,917 млрд. евро ще е ресурсът по новата програма за селските райони
2,917 млрд. евро ще е ресурсът по новата програма за селските райони / снимка: Guliver/Getty Images

Правителството одобри актуализиран проект на Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. като основа за преговори с Европейската комисия, съобщи министърът на
земеделието и горитеM Десислава Танева на пресконференция след заседанието на кабинета. Общият бюджет на Програмата е над 2,917 млрд. евро, от които 2,366 млрд. евро са предоставени на България от Европейския земеделски фонд за развитие на селските
райони, разпределени в 18 мерки за прилагане.

Трите основни цели, към които е насочена Програмата, са повишаване на конкурентоспособността и балансирано развитие на селското стопанство и хранителната промишленост; опазване на екосистемите и устойчиво управление, използване на природните ресурси в земеделието, горското стопанство и хранителната промишленост, предотвратяване на климатичните промени и приспособяване към тях; социално-икономическо развитие на селските райони, осигуряващо нови работни места, намаляване на бедността, социално включване и по-добро качество на живот. Сред приоритетите са биологично земеделие с бюджет от 152 млн. Евро; за подкрепа на малките стопанства е предвиден бюджет от 110 млн. евро. Друга мярка е насочена към инвестиции в земеделските стопанства с бюджет от 150 млн. евро.

За първи път ще се приложи мярка за биологичното животновъдство, за първи път ще се приложи и приоритетна подкрепа на традиционни български сортове и видове растения като например българската маслодайна роза и лавандулата. За първи път ще се приложи специална тематична подмярка за малките стопанства. Драстично са намалени бюджетите на "Техническа помощ" , "Консултантски услуги", "Сътрудничество" и др.

Изпълнението по програмата ще стартира с кампанията за директни плащания, която започва от 1 март. Заместник-министър Васил Грудев посочи, че Мярка "Инвестиции в земеделските стопанства" ще бъде отворена на 30 март. Предвиденият индикативен бюджет е в рамките на 150 млн. евро. Подготвя се за отваряне и мярката "Млад фермер" която е изключително популярна, като за улеснение на младите фермери преди нея ще бъде отворена друга, консултантска мярка, чиито бенефициент е Националната служба за съвети в земеделието. Тя ще изготви безвъзмездно проектите и бизнес плановете на младите земеделски стопани, отбеляза Грудев. Мярката "Млад фермер" ще стартира в края на май и началото на юни с индикативен бюджет от 35 млн. евро.