264 проекта получени по финансовия механизъм на ЕИП
264 проекта получени по финансовия механизъм на ЕИП / netinfo

264 проекта на обща стойност почти 190 милиона евро са получени по финансовия механизъм на европейското икономическо пространство.

Финансовият механизъм на Европейското икономическо престранство е програма, чрез която Норвегия, Лихтенщайн и Ислендия дават бъзвъзмездна помощ на България в размер на 21,5 млн. евро.

Проекти по програмата се подавах от 23 януари до 25 апри. Реализирането на предложенията ще намали социалното и икономическото неравенство и ще укрепи кпацитета на България като нова страна член на европейския съюз, увери Пламен Орешарски.

От получените проекти 84 са с приоритет опазване на околната среда, 27 са за развитие на човешките резурси, 89 – за здравеопазване и грижа за децата и 64 – по приоритет Опазване на Европейското културно наследство. Оценителните комисии, в които участват предстовители на финансовото министерство, както и на инистерствата на културата, на регионалното развитие, на здравеопазването, на труда и социалната полотика, както и независими външни експерти ще приключат работата си по проектните предложения в края на юни.